Начин на приготвяне
Това е рецепта за тесто за мекици, които не стават мазни, тъй като не задържат мазнината при пърженето.
Затопляме слабо прясното мляко, сипваме сухата мая, захарта и 1-2 с.л. от брашното, оставяме да се активира маята.
Пресяваме брашното, сипваме солта и квасеното мляко със содата, която е шупнала в него. Разбъркваме и прибавяме готовата мая с прясното мляко и захарта.
Замесваме средно меко тесто, като си помагаме с по една лъжица олио при месенето, докато тестото поеме и трите лъжици и стане гладко.
Оставяме около час, преди да пържим мекиците, или поставяме в плик в хладилника за следващия ден. Трябва да се предвиди по-голям плик, който се изнася поне 15 минути преди пържене, за да добие тестото стайна температура.
Тестото не се премесва, късат се топчици колкото мандаринка, разтеглят се с ръка, прави се дупка в средата и се пържи в сгорещеното олио.
Мекичките са меки като пандишпан и най-вече - не са мазни!
Добър старт за деня !