Начин на приготвяне
В голям съд пресейте брашното и добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче.
В купа натрошете маята и прибавете захарта, разтворете ги с топлата вода. Покрийте купата и я поставете на топло да се активира (шупне) маята.
Чукнете и разбийте яйцата с вилица, добавете олиото и сипете сместа в кладенчето на брашното.
Отделно смесете киселото мляко със содата, разбъркайте и след като шупне сипете сместа в кладенчето.
Прибавете шупналата закваска в него и добавяйки топлото прясно мляко, бъркайте и замесете меко тесто. Поставете тестото в голям найлонов плик, намазан отвътре с олио, и завържете отвора на плика (тестото трябва да е свободно разположено в плика). Поставете плика в голяма тенджера и покрийте с капак, поставете я в хладилник.
Когато решите да си приготвите мекици, късайте част от тестото и оформете топчета колкото яйце, поставете ги върху леко намаслен плот за 30 минути, за да се поотпусне тестото. Всяко топче разтеглете с намаслени ръце на кора с дебелина не по-голяма от 5 мм.
Поръсете половината кора със сирене по ваш вкус и завийте с останалата половина част от нея. Защипете краищата много добре с пръсти и оставете така оформените мекици, докато нагрее олиото.
В тиган налейте олио и го оставете да се нагрее на умерен огън, пуснете мекичките в загрятото олио и пържите от двете страни до златисто-кафяв цвят.