Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Мекици от хладилно тесто

Мекици от хладилно тесто

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Мекици от хладилно тесто
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Замесвате от вечерта, а на сутринта правите безкрайно вкусни мекици от хладилно тесто - вижте и как се прави"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ½ ч.ч.
  • сода бикарбонат - 0. 5 ч.л.
  • прясно мляко - 700 мл
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 2 с.л. равни
  • брашно - 2 кг
  • закваска за тестото
  • прясна мая - 60 г (1 ½ кубче)
  • вода - 150 мл топла
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям съд пресейте брашното и добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче.

В купа натрошете маята и прибавете захарта, разтворете ги с топлата вода. Покрийте купата и я поставете на топло да се активира (шупне) маята.

Чукнете и разбийте яйцата с вилица, добавете олиото и сипете сместа в кладенчето на брашното.

Отделно смесете киселото мляко със содата, разбъркайте и след като шупне сипете сместа в кладенчето.

Прибавете шупналата закваска в него и добавяйки топлото прясно мляко, бъркайте и замесете меко тесто. Поставете тестото в голям найлонов плик, намазан отвътре с олио, и завържете отвора на плика (тестото трябва да е свободно разположено в плика). Поставете плика в голяма тенджера и покрийте с капак, поставете я в хладилник.

Когато решите да си приготвите мекици, късайте част от тестото и оформете топчета колкото яйце, поставете ги върху леко намаслен плот за 30 минути, за да се поотпусне тестото. Всяко топче разтеглете с намаслени ръце на кора с дебелина не по-голяма от 5 мм.

Поръсете половината кора със сирене по ваш вкус и завийте с останалата половина част от нея. Защипете краищата много добре с пръсти и оставете така оформените мекици, докато нагрее олиото.

В тиган налейте олио и го оставете да се нагрее на умерен огън, пуснете мекичките в загрятото олио и пържите от двете страни до златисто-кафяв цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: