Пухкав шарен кекс с прясно мляко

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
859
259
1163
1
27/11/2018
"Дори и лошото настроение ще отстъпи пред едно-две парчета пухкав шарен кекс с прясно мляко "
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 948
  • Преглеждания за месеца589
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме жълтъците до побеляване с 2/3 от захарта.

Към тях постепенно и последователно прибавяме разтопената мазнина, млякото и част от брашното, като не спираме да разбиваме.

Отделно разбиваме на сняг белтъците с останалата 1/3 от захарта.

Смесваме жълтъчната с белтъчната смес, като постепенно прибавяме ванилията, лимоновата кора, разтворените в киселото мляко бакпулвер, хлебна сода и останалото брашно.

Полученото брашно разбъркваме леко още веднъж и 2/3 от него изсипваме в кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно.

Останалата 1/3 от тестото се смесва и оцветява с какаото.

Изсипваме го в средата и с лъжица се разбърква охлювовидно.

Кексът се поставя за печене в предварително загрята фурна на 160°C. до готовност.

След изпичането се освобождава от формата и се оставя да почине за 30 минути.

По желание поръсваме шарения кекс с пудра захар.

Нарязваме преди поднасянето му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар