Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шарен кекс без яйца и мляко

Шарен кекс без яйца и мляко

МаринаМарина
Помощник Готвач
933871321
Шарен кекс без яйца и мляко
Снимка: Марина
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч. за кекс
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • мед - 3 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • канела - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното(можете да ползвате и обикновено брашно, но тогава ще ви трябва 1/2 бакпулвер) в голяма купа. Меда го залейте с топлата вода, за да се разтопи хубаво.

Към брашното добавете пудрата захар, олиото и получената медена вода и разбъркайте добре. Получената смес разделете на 2 равни части.

Към втората част прибавете какаото и канелата и отново разбъркайте добре. Тъй като какаото и канелата ще сгъстят доста сместа, прибавете 1-2 с.л. вода или колкото ви е нужно, за да стане сместа малко по-рядка.

С помощта на голяма лъжица започнете да изсипвате получените смеси в намазана с олио тава. Редувайте ги. Една лъжица от бялата смес, една от кафявата, като ги пускайте от високо и в центъра на всяка предишна.

Когато сместа свърши, по желание можете да вземете едно дървено шишче и с него да оформите шарки, като плъзгате острата част на шишчето по повърхността на кекса.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, като периодично се проверява с клечка за зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: