Начин на приготвяне
Разбиваме жълтъците до побеляване с 2/3 от захарта.
Към тях постепенно и последователно прибавяме разтопената мазнина, млякото и част от брашното, като не спираме да разбиваме.
Отделно разбиваме на сняг белтъците с останалата 1/3 от захарта.
Смесваме жълтъчната с белтъчната смес, като постепенно прибавяме ванилията, лимоновата кора, разтворените в киселото мляко бакпулвер, хлебна сода и останалото брашно.
Полученото брашно разбъркваме леко още веднъж и 2/3 от него изсипваме в кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно.
Останалата 1/3 от тестото се смесва и оцветява с какаото.
Изсипваме го в средата и с лъжица се разбърква охлювовидно.
Кексът се поставя за печене в предварително загрята фурна на 160°C. до готовност.
След изпичането се освобождава от формата и се оставя да почине за 30 минути.
По желание поръсваме шарения кекс с пудра захар.
Нарязваме преди поднасянето му.
Коментари