Сурови люти чушлета в буркан

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор39913121
27/11/2018
"Без варене, без печене - просто супер вкусни люти чушлета в буркани "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо76 478
  • Преглеждания за месеца110
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за 1 малко бурканче
  • шипки - 1 шепа
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 и 1/2 ч.л.
  • оцет - пълним до 1/2 буркан
  • магданоз - няколко стръка, пожелание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесно е да имаме бурканче с люти сладки чушлета с невероятни антибактериални свойства за през студения сезон. Приготвяме ги само за няколко минути - и имаме за дълго през зимата.

Набираме от градината или купуваме от магазина шарени люти чушлета шипки - жълти, оранжеви и червени. Поотрязваме дръжките им и старателно ги измиваме.

Според количеството чушки определяме броя буркани, които ще са ни необходими - горе-долу 1 шепа чушлета за 1 бурканче. Използваме малки бурканчета, на които пише 270 г. Измиваме ги и подсушаваме с хавлиена кърпа. Много е важно да сме сигурни, че капачките на всички буркани не превъртат, а точно и стабилно пасват.

Нареждаме в бурканчетата равномерно жълти и червени чушки - нито много, нито малко, след като сме напълно сигурни, че са люти. Сипваме във всяко бурканче: 1 лъжица сол + 1 и 1/2 лъжица захар. Отгоре можем да добавим няколко стръка магданоз - по желание.

След това пълним с винен оцет до средата на бурканите и доливаме с вода. Затваряме стабилно капачките, така че да сме сигурни, че няма да потекат. Затягаме хубаво и разклащаме всяко бурканче няколко пъти, за да се опознаят всички съставки. Препоръчително е по 1 път на ден да се разклащат и да се съхраняват на хладно и тъмно място.

След около 3-4 седмици чушлетата са готови за консумация! След първата или втората седмица има вероятност маринатата да придобие лека мътност, която всеки ден при разклащането се избистря.

Много лесна и бърза за приготвяне - рецепта за сурови и хрупкави люти чушлета в буркани без варене. Прекрасно допълнение към вкусните топли манджи - уют за зимата!

Чудно вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар