Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Сурови люти чушлета в буркан

Сурови люти чушлета в буркан

Сурови люти чушлета в буркан
Снимка: Илиана Първанова
1 / 2
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Без варене, без печене - просто супер вкусни люти чушлета в буркани"

Необходими Продукти

  • за 1 малко бурканче
  • шипки - 1 шепа
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 и 1/2 ч.л.
  • оцет - пълним до 1/2 буркан
  • магданоз - няколко стръка, пожелание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесно е да имаме бурканче с люти сладки чушлета с невероятни антибактериални свойства за през студения сезон. Приготвяме ги само за няколко минути - и имаме за дълго през зимата.

Набираме от градината или купуваме от магазина шарени люти чушлета шипки - жълти, оранжеви и червени. Поотрязваме дръжките им и старателно ги измиваме.

Според количеството чушки определяме броя буркани, които ще са ни необходими - горе-долу 1 шепа чушлета за 1 бурканче. Използваме малки бурканчета, на които пише 270 г. Измиваме ги и подсушаваме с хавлиена кърпа. Много е важно да сме сигурни, че капачките на всички буркани не превъртат, а точно и стабилно пасват.

Нареждаме в бурканчетата равномерно жълти и червени чушки - нито много, нито малко, след като сме напълно сигурни, че са люти. Сипваме във всяко бурканче: 1 лъжица сол + 1 и 1/2 лъжица захар. Отгоре можем да добавим няколко стръка магданоз - по желание.

След това пълним с винен оцет до средата на бурканите и доливаме с вода. Затваряме стабилно капачките, така че да сме сигурни, че няма да потекат. Затягаме хубаво и разклащаме всяко бурканче няколко пъти, за да се опознаят всички съставки. Препоръчително е по 1 път на ден да се разклащат и да се съхраняват на хладно и тъмно място.

След около 3-4 седмици чушлетата са готови за консумация! След първата или втората седмица има вероятност маринатата да придобие лека мътност, която всеки ден при разклащането се избистря.

Много лесна и бърза за приготвяне - рецепта за сурови и хрупкави люти чушлета в буркани без варене. Прекрасно допълнение към вкусните топли манджи - уют за зимата!

Чудно вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чесън и джанки са глупости! Не всеки иска чесън. Рецептата може да се коригира само в частта с водата. Буркана се залива до горе с оцет. Чушки поемат колкото е нужно и не стават кисели. Ползата е, че не цветясват ккто става с оцета смесен с вода. Може да се затворят и с ноилонови капачки. така приготвени съм съхранявало и повече от 2 години. Чушките също са по избор, но най-хубаво става с рибки.
08.09.2022 12:08
14
4
Анонимен
Анонимен
Слага се чер пипер три четири зелени джанки копър и две скилидки чесън сол и захар
29.08.2022 08:44
4
1