Начин на приготвяне
Чудесно е да имаме бурканче с люти сладки чушлета с невероятни антибактериални свойства за през студения сезон. Приготвяме ги само за няколко минути - и имаме за дълго през зимата.
Набираме от градината или купуваме от магазина шарени люти чушлета шипки - жълти, оранжеви и червени. Поотрязваме дръжките им и старателно ги измиваме.
Според количеството чушки определяме броя буркани, които ще са ни необходими - горе-долу 1 шепа чушлета за 1 бурканче. Използваме малки бурканчета, на които пише 270 г. Измиваме ги и подсушаваме с хавлиена кърпа. Много е важно да сме сигурни, че капачките на всички буркани не превъртат, а точно и стабилно пасват.
Нареждаме в бурканчетата равномерно жълти и червени чушки - нито много, нито малко, след като сме напълно сигурни, че са люти. Сипваме във всяко бурканче: 1 лъжица сол + 1 и 1/2 лъжица захар. Отгоре можем да добавим няколко стръка магданоз - по желание.
След това пълним с винен оцет до средата на бурканите и доливаме с вода. Затваряме стабилно капачките, така че да сме сигурни, че няма да потекат. Затягаме хубаво и разклащаме всяко бурканче няколко пъти, за да се опознаят всички съставки. Препоръчително е по 1 път на ден да се разклащат и да се съхраняват на хладно и тъмно място.
След около 3-4 седмици чушлетата са готови за консумация! След първата или втората седмица има вероятност маринатата да придобие лека мътност, която всеки ден при разклащането се избистря.
Много лесна и бърза за приготвяне - рецепта за сурови и хрупкави люти чушлета в буркани без варене. Прекрасно допълнение към вкусните топли манджи - уют за зимата!
Чудно вкусно!
Коментари