Начин на приготвяне
Най-напред се започва с приготвянето на тестото за блата. Брашното, яйцето, водата и солта се смесват и се замесва брашно до еднородна смес без буци. Разстила се много на тънко и се оставя върху кръг за месене или кухненски плот и се завива с влажна кърпа за 20 минути, преди да се нареже и пристъпи към следващата му обработка.
Плънката се приготвя по следния начин:
Телешкото месо се нарязва на много малки парчета, ако в магазина, от който го купувате, могат да ви го смелят на кайма или вие разполагате с месомелачка вкъщи, ще бъде най-добре да си го смелите. След като направите това, нарязвате лука на ситно също или го настържете. Слагате месото и лука в тиган и го препържвате леко. Добавяте подправките, малко преди да свалите тигана от котлона.
След като плънката е готова, я отстраняваме, за да отдъхне и да изстине малко.
През това време се връщаме на тестото, което вече сме разстелили на тънко, и започваме да го нарязваме на малки квадрати с диаметър 3 на 3 сантиметра. В средата на всеки квадрат слагаме по малко от плънката и събираме двата диагонала на ъглите, а след това и другите два диагонални ъгъла. Получава се нещо като вързопче. Повтаряте процедурата с останалата част от тестото.
Когато приключите с всички квадратчета, ги слагате да се варят, но ги пускате във вряла вода, която предварително леко сте подсолили.
Варят се за около 15-20 минути, докато омекне тестото.
През това време приготвяме соса. Млякото, чесънът, солта и копърът се разбъркват хубаво.
Мантъ се прецеждат, когато е готово, и се сервират в чиния и се залива със соса.