Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Домашна турска хастел мантъ

Домашна турска хастел мантъ

Rayna_xcxRayna_xcx
Иноватор
1781533
Домашна турска хастел мантъ3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Специалитет от турската кухня - домашна турска хастел мантъ"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 3 ч.ч. и 1/2
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 2 ч.ч. и 1/2
  • сол - 1 щипка
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • телешко месо - около 300 г чисто /без тлъстина/
  • кромид лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • ЗА СОСА
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • чесън - 2 к.л. на прах
  • сол
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред се започва с приготвянето на тестото за блата. Брашното, яйцето, водата и солта се смесват и се замесва брашно до еднородна смес без буци. Разстила се много на тънко и се оставя върху кръг за месене или кухненски плот и се завива с влажна кърпа за 20 минути, преди да се нареже и пристъпи към следващата му обработка.

Плънката се приготвя по следния начин:

Телешкото месо се нарязва на много малки парчета, ако в магазина, от който го купувате, могат да ви го смелят на кайма или вие разполагате с месомелачка вкъщи, ще бъде най-добре да си го смелите. След като направите това, нарязвате лука на ситно също или го настържете. Слагате месото и лука в тиган и го препържвате леко. Добавяте подправките, малко преди да свалите тигана от котлона.

След като плънката е готова, я отстраняваме, за да отдъхне и да изстине малко.

През това време се връщаме на тестото, което вече сме разстелили на тънко, и започваме да го нарязваме на малки квадрати с диаметър 3 на 3 сантиметра. В средата на всеки квадрат слагаме по малко от плънката и събираме двата диагонала на ъглите, а след това и другите два диагонални ъгъла. Получава се нещо като вързопче. Повтаряте процедурата с останалата част от тестото.

Когато приключите с всички квадратчета, ги слагате да се варят, но ги пускате във вряла вода, която предварително леко сте подсолили.

Варят се за около 15-20 минути, докато омекне тестото.

През това време приготвяме соса. Млякото, чесънът, солта и копърът се разбъркват хубаво.

Мантъ се прецеждат, когато е готово, и се сервират в чиния и се залива със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: