Чудодеен мед от магарешки трън

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79623910901
28/11/2018
"Чудодеен мед от магарешки трън, който трябва да има във всеки дом "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 255
  • Преглеждания за месеца162
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • цветове от магарешки бодил - 150 бр., Onopordum acanthium
  • вода - 3 л. филтрирана
  • кафява захар - 1.5 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Незнайно, но защо ли природата е вложила толкова ценни и полезни съединения за човека в този невзрачен магарешки трън? ! Всеки планинар го е забелязвал, растящ по запустели и скалисти места.

Бодливата му розова шапчица ухае на пчелен прашец, затова пчелите често го навестяват.

Ползите от приготвения мед от магарешки бодил са изключително ценни за нашето здраве.

Той се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценно качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие.

Помага при високо кръвно, спиране на кашлица, овладяване на астматични пристъпи, лекуване на простатата и други. Използван външно медът от магарешки бодил лекува и гнойни рани, акне и екземи. Специфично за него е, че бързо кристализира, но въпреки това запазва вкусовите и ароматните си качества.

Набраните цветове приготвяме до 5 -6 часа от събирането им. Тъй като билката е събирана от високопланинска местност, не я измивам. Потапяме ги в голяма тенджера с вода, най-добре изворна или филтрирана. Варовитата вода не е подходяща.

Поставяме съда на силен котлон. Щом водата заври отчитаме 15-20 минути отстраняваме тенджерата и я оставяме на хладно 24 часа.

На другия ден връщаме съда на котлона и варим на много слаба температура, докато течността се редуцира наполовина. Прецеденото количество отвара (11/2 л.) смесваме със същото количество захар (11/2 кг.).

Бъркаме сместа, докато тя се сгъсти достатъчно. Десетина минути, преди да отстраним сиропа от котлона, прибавяме лимонената киселина.

Сипваме меда в чисти и сухи буркани, които обръщаме с капачките надолу. Покриваме с кърпа, за да изстинат по-бавно.

Медът се консумира по една-две лъжички дневно. Внимавайте с дозата и не я превишавайте!

Съвет: Когато приготвяте меда с бяла кристална захар, неговият цвят е по-светъл. Кафявата захар придава на ароматното и лечебно чудо този тъмен кехлибарен цвят.

Важно: Преди 70 години от магарешкия бодил е било изолирано веществото силимарин. То е и в основата на нарастващия научен интерес към причудливото растение. Силимаринът се оказва незаменим в профилактиката и лечението на някои заболявания на черния дроб.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар