Начин на приготвяне
Тази рецепта записах от баба Деля от Резово, чиято морска граница е, знаем, близо до турската ни съседка.
Вкусът им ме впечатли, поради вкусния пълнеж и ароматните съставки. В плънката тя бе добавила и пръжки, но аз ги пропуснах, защото не можах да открия такива.
Но пък печени на сач, грил-тиган, скара или фурна аромата им е неповторим, а вкусът - истинско кулинарно вълшебство.
Поръсени с чубрица, с риган, със сминдух или пък с червено пиперче, тези гюзлеми са голямо изкушение, на което е трудно да се устои. Първо си пресяваме брашното и го смесваме със солта и ситно настъргания кашкавал.
В средата правим кладенче, в което прибавяме разбитото яйце, киселото мляко, смесено със содата и оцета. В купичка с хладка вода и лъжичка захар активираме маята.
Маслото разтопяваме и разделяме на две части. Едната изсипваме в кладенчето към тестото, заедно с маята. Другата част подправяме с ароматите на изсушения риган, чубрицата и пресованата скилидка чесън.
Нея ще използваме за намазването на разточената кора. От сместа замесваме меко и еластично тесто, което покриваме с кърпа или стреч фолио. Оставяме го на топло, за да удвои обема си.
Замесваме тестото отново върху набрашнен плот и го разделяме на топки (моите станаха 10 бр., по-големки).
Всяка от тях разточваме на тънка кора. Намазваме я обилно с ароматното масло и я посипваме с настърганото сирене. Прегъваме кората на половина и с точилката я разточваме.
Прегъваме още един път на две (като плик) и пак разточваме. Дебелина на тестото трябва да е около 1-1.5 см., за да се изпекат добре.
Преди да печем гюзлемите изчакваме грил-тигана или сача да се загреят добре. Намазваме дъното с мъничко олио и печем вкуснотиите до готовност от двете страни.
Готови и добре изпечени, ги намазваме с масло и завиваме в кърпа, за да останат пухкави и меки. Консумираме ги с чаша айрян или с кисело мляко. Вкусни са както топли, така и изстинали.
Съвет: Ако в плънката добавите пръжки, изключете или намалете грамажа на маслото в плънката, защото те самите са достатъчно мазнички. Можете да го добавите само към намазването на готовите изпечени гюзлеми.