Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Апетитни баш странджански гюзлеми

Апетитни баш странджански гюзлеми

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Апетитни баш странджански гюзлеми
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
29/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Баш в Странджа да отидете, най-вкусните гюзлеми да опитате - така ни пожелаха и ни се сбъдна"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г и още малко при замесването
  • кисело мляко - 250 г
  • сирене - 300 г
  • кашкавал - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. равна
  • оцет - 1 к.л.
  • суха мая - 1 бр. на Йоткер
  • вода - 150 мл (хладка)
  • масло - 100 г за намазване
  • растителна мазнина - 1 ч.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • риган - 1 к.л. изсушена билка
  • чубрица - 1 к.л.
  • риган - пресен за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта записах от баба Деля от Резово, чиято морска граница е, знаем, близо до турската ни съседка.

Вкусът им ме впечатли, поради вкусния пълнеж и ароматните съставки. В плънката тя бе добавила и пръжки, но аз ги пропуснах, защото не можах да открия такива.

Но пък печени на сач, грил-тиган, скара или фурна аромата им е неповторим, а вкусът - истинско кулинарно вълшебство.

Поръсени с чубрица, с риган, със сминдух или пък с червено пиперче, тези гюзлеми са голямо изкушение, на което е трудно да се устои. Първо си пресяваме брашното и го смесваме със солта и ситно настъргания кашкавал.

В средата правим кладенче, в което прибавяме разбитото яйце, киселото мляко, смесено със содата и оцета. В купичка с хладка вода и лъжичка захар активираме маята.

Маслото разтопяваме и разделяме на две части. Едната изсипваме в кладенчето към тестото, заедно с маята. Другата част подправяме с ароматите на изсушения риган, чубрицата и пресованата скилидка чесън.

Нея ще използваме за намазването на разточената кора. От сместа замесваме меко и еластично тесто, което покриваме с кърпа или стреч фолио. Оставяме го на топло, за да удвои обема си.

Замесваме тестото отново върху набрашнен плот и го разделяме на топки (моите станаха 10 бр., по-големки).

Всяка от тях разточваме на тънка кора. Намазваме я обилно с ароматното масло и я посипваме с настърганото сирене. Прегъваме кората на половина и с точилката я разточваме.

Прегъваме още един път на две (като плик) и пак разточваме. Дебелина на тестото трябва да е около 1-1.5 см., за да се изпекат добре.

Преди да печем гюзлемите изчакваме грил-тигана или сача да се загреят добре. Намазваме дъното с мъничко олио и печем вкуснотиите до готовност от двете страни.

Готови и добре изпечени, ги намазваме с масло и завиваме в кърпа, за да останат пухкави и меки. Консумираме ги с чаша айрян или с кисело мляко. Вкусни са както топли, така и изстинали.

Съвет: Ако в плънката добавите пръжки, изключете или намалете грамажа на маслото в плънката, защото те самите са достатъчно мазнички. Можете да го добавите само към намазването на готовите изпечени гюзлеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: