Начин на приготвяне
Тези вкусни кифлички са приготвяни за Коледа в Унгария, са наречени на името на Братислава на унгарски - Пожон. Днес столица на Словакия, между 1536 и 1783 г Братислава е била столица на Унгария под властта на Хабсбургите.
Маята и щипката захар разтварям в топла вода и оставям настрана за 5 минути. С пръсти разбърквам маргарина и брашното докато се образуват едри трохи. Прибавям маята, сока (виното), жълтъка, картофите, захарта и солта. Замесвам меко тесто. Меся още 10 минути, покривам и оставям да почине 30-40 минути.
Първия пълнеж приготвям, като разбивам белтъка със захарта. Прибавям лимоновите кора и сока и след това смесвам със смлените ядки и настърганата ябълка.
За втория пълнеж загрявам водата и захарта, докато захарта се разтвори. Прибавям маковото семе и бъркам няколко минути. Свалям от котлона и прибавям лимоновата кора.
Тестото слагам върху набрашнена повърхност и разделям на 5 равни топки. Разточвам всяка на кръгла кора с диаметър 25-30 см. и се намазва с тънък слой кайсиев конфитюр.
Всяка кора нарязвам на 8 триъгълника. Пставя се по 1 ч.л. пълнеж (редувам ядки с маково семе) в по-широкия край и завивам на кифличка откъм тесния край. Така продължавам до изчерпване на тестото и плънките.
Така приготвените кифлички нареждам в застлана с хартия за печене тавичка и се намазвам с разбития жълтък. Оставям за 10 минути и намазвам с белтъка. Пека 25-30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна или до златисто.