Начин на приготвяне
Разбъркайте маята с малко топличка водичка и захарта. Добавете я към пресятото в купа брашно заедно със солта и водата. Трябва да се получи гъсто тесто, което трябва да втасва около 1 час.
След това към сместа добавете яйцето заедно с киселото мляко и содата. Добре разбъркайте сместа, която трябва да се получи с гъстота на кексово тесто. Оставете за 30 минути пак да втаса.
Загрейте добре подмазнена сач (ако нямате, тиган с дебело дъно върши работа). Изпечете марудниците с крайна дебелина 2 до 3 см от двете страни. Всяка готова палачинка мажете с разтопено масло.
Поднесете марудниците с мая със сладка или солена гарнитура.
Коментари
Продукти:
• 250 г пълнозърнесто брашно
• 1 с. л. бакпулвер
• 1/2 ч. л сол
• 3 с. л. захар
• 250 г кисело мляко
• 2 с. л. зехтин
• 4 яйца
зехтин за пържене
Приготвяне:
• В купа се пресява брашното с бакпулвера.
• В друга купа се разбъркват яйцата, киселото мляко и зехтинът, след което се разбиват добре с вилица.
• Към млечната смес се прибавя на части брашното, като се разбърква непрекъснато до гладко и еднородно тесто.
• Тиганът се загрява добре, след което се намазва със зехтин.
• От тестото се загребва със супена лъжица, като за всеки панкейк трябват 2 с.л. от сместа.
• Пекат се до златист цвят от двете страни.
• Пълнозърнестите панкейкове се поднасят топли с мед и/или сметана.
Това е подобно.