Начин на приготвяне
Разбиват се добре яйцата. Прибавя се киселото мляко, в което е разтворена содата.
Добавя се брашно до получаване на гъста каша (доста по-гъста от палачинково тесто).
Когато се бърка с лъжица, трябва да оставя следа.
След като тестото е готово, се пече - сачът се загрява много добре предварително и се маже с мазнина преди печенето на всеки марудник. С черпак се изсипва от тестото и се разстила равномерно на кръг по най-бързия начин.
Не трябва да е много тънко, за да стане марудникът дебеличък и пухкав (около 1 см). След като се зачерви от едната страна, се обръща от другата с помощта на лопатка. Пече се до зачервяване, изважда се и се намазва обилно с масло.
Сервират се топли и намазани по желание с мед, сладко или солена плънка от сирене, кашкавал или смес по желание.
Марудниците на сач са готови.