Начин на приготвяне
В купа смесете киселото мляко със захарта и содата, разбъркайте и оставете да шупне.
През това време отделно си разбийте яйцата с вилица много добре. След като млякото шупне, добавете яйцата и разбъркайте.
Пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и го прибавете към млечната смес на етапи, като бъркате само в една посока, бавно и внимателно за да не стане на бучки сместа.
За печенето на марудниците ще ви е нужен сач, може и в тефлонов тиган но най-добре е да ги изпечете в сач.
За целта нагрейте сача на висока степен на котлона. След като нагрее, намалете котлона на ниска степен (примерно, ако сте го нагрели на 4 степен, намалете на 1-ва).
Намажете сача с масло и с черпак, сипете от сместа в средата и с помощта на мокра лъжица, разстелете сместа не повече от размер на чаена чинийка. След като се изпече от едната страна, обърнете марудника и изпечете от другата страна.
Готовите дебели палачинки подреждайте в тенджера с капак, като ги мажете обилно с масло (не щадете маслото, той прави марудника по-вкусен) и оставете да се задушат.
Стават меки, пухкави и много ароматни дебели палачинки, наричани в Родопите – Марудник!
Консумирате с плънка по ваш вкус.