Класически зелеви сарми на фурна

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Новак
7
16
24
01/12/2018
"И ако имаме кисело зеле през цялата година, през цялата година щяхме да си хапваме класически зелеви сарми на фурна "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 633
  • Преглеждания за месеца163
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • зелеви листа - 14 - 18
  • кайма - 500 г - 1 кг (или наситнено месо)
  • ориз - 1 - 2 ч.ч.
  • лук - 1 глава стар
  • подправки - чубрица, черен пипер, кимион, червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изрязваме твърдите жили на зелевия лист. Предварително си задушавам в малко мазнина ситно нарязания лук, когато омекне и се задуши добре, добавям измития и отцеден ориз.

Бъркам до леко стъклен, добавям подправките, без червения пипер. Към тях след няколко минутки доливам половината гореща вода, необходима за ориза, т.е. почти 2 ч.ч. Бъркам да се поеме от ориза и внимавам да не загори.

При изключен котлон добавям каймата или накълцаното на ситно месо. Пак разбърквам да се смеси с ориза.

На всеки зелев лист, ако е голям го режа на две, слагам от плънката с ориза и месото.

Завивам на сарми и нареждам в тава или в тенджера. Поръсвам ги с олио и червения пипер.

В тенджерата под налягане се готвят след започване на сигнала около 3 до 5 минутки.

Доливам останалата гореща вода и затварям тенджерата. Ако са във фурната, ги слагам в тава и поръсвам с олио и червения пипер, затварям с алуминиево фолио. Така оставям на силен огън около час.

Махам фолиото и допичам около 10 мин до златист загар. Понякога след като са сварени в тенджерата под налягане, ги подреждам в тава и само допичам за златист загар на сармите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар