Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Разтурени зелеви сарми

Разтурени зелеви сарми

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312962681
Разтурени зелеви сарми
Снимка: Величка Калева
1 / 2
23/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 малка зелка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кайма - 500 г
  • морков - 1 бр.
  • домати - 2 с.л. консервирани
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лют червен пипер - счукан
  • зелева чорба
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото зеле са нарязва на ситно и с малко вода се задушава до полуготовност. Прибавя се олиото. Зелето носи повече мазнина и по желание може да му се добави свинска мас.

Отделно в подходящ съд се сипват малко олио, прибавя се каймата и се намачква на ситно при непрекъснато разбъркване. Прибавя се почистеният и измит ориз и нарязаният на кубчета морков. Залива се със зелева чорба. Количеството ѝ зависи от това колко ще поеме оризът, за да се свари до полуготовност.

Оставя се да къкри на бавен огън. Непрекъснато се разбърква, за да не загори. Прибавят се доматите, чубрицата, черният и червеният пипер.

След това се съединяват киселото зеле и оризът с каймата.

Те се заливат с вода, която да е 2 пръста над тях. Оставяме ги да се готвят на слаб огън. Ястието трябва да се опита, за да се види дали иска сол или киселина.

Според вкуса ни прибавяме зелева чорба или вода, ако има нужда. Количеството им зависи и от това колко е солено и кисело зелето.

След като ястието е готово, преди сервиране се поръсва с лютия пипер. Той е по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: