Ризогало - традиционен гръцки десерт

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
14k
3k
9k
16
06/12/2018
"Една хапка от този Ризогало е достатъчна, за да ви превърне в доживотен заклет почитател на гръцките сладкиши "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо147 275
  • Преглеждания за месеца1257
  • Преглеждания за седмицата34
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

В тенджера с дебело дъно налейте студената вода и добавете предварително измития ориз и щипка сол. Поставете на умерен огън да заври, варите, докато оризът абсорбира водата.

Налейте млякото и оставете да заври отново при непрекъснато бъркане на бавен огън. След като започне да се сгъстява, добавете захарта, разбъркайте.

Отделно разбийте жълтъците, добавете ванилиите и нишестето, разтворете ги с малко студено прясно мляко.

Прибавете сместа на тънка струя при непрекъснато бъркане, варите до кремообразна консистенция.

Свалете тенджерата от огъня и разпределете млякото с ориз в чаши, оставете да се охлади за около 30 минути и щедро поръсете с канела.

Оставете да се охлади напълно в хладилник.

Метална кутия за сладки, бисквити и мъфини - Pin-up
Практичен и удобен аксесоар за съхранение
Метална кутия за сладки, бисквити и мъфини - Pin-up
6.30 лв.
Виж ››

Сигурен начин да опазите мъфините свежи и далеч от любопитните погледи на лакомниците е тази практична метална кутия

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ilka Dimitrova
Ilka Dimitrova
13.01.2019 13:33
Това ризогало а не ТОЗИ РИЗОГАЛО. Това си е мляко с ориз и гърците го приготвят по същия начин като нас. Няма нужда от яйца и нишестетаа ориза си отделя достатъчно нишесте . Българи сме не заменяйте българския с чуждици ...дори не можете да ги формулирате правилно.Може да се добави лимонена или портокалова кора ако не ви харесват ванилията и канелата
13
2
жана стоицова
ЗДРАВЕЙТЕ,ТЪЙ КАТО ЖИВЕЯ В ГЪРЦИЯ И ГО ПРАВЯ МНОГО ЧЕСТО,МОГА ДА ВИ ПОСЪВЕТВАМ ВЪВ ВОДАТА СЕ КЪДЕТО ВРИ ОРИЗА ДА СЛОЖИТЕ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ,И ЗА СГЪСТЯВАНЕ РАЗМИВАТЕ КОРН ФЛАУР/НИШЕСТЕ -ЧИСТО/И ДОКАТО ВРИ МАЛКО НАСТЪРГАН НА СИТНО ПОРТОКАЛ,ТОВА Е ЧИСТО РИЗОГАЛО,БЛАГОДАРЯ
13
5
Ilka Dimitrova
Ilka Dimitrova
13.01.2019 13:42
Мляко с ориз ....ризогало казваме на гръцки когато говорим с гърците .Щом слагаш КОРН ФЛАУР не можеш да го наречеш Чисто мляко с ориз .Баба ми нямаше Корн ФЛАУР .и го правеше много вкусно ОРИЗ СЪС МЛЯКО - РИЗИ МЕ ГАЛА
8
3