Начин на приготвяне
Смесват се водата с захарта. Вари се докато се получи сладък сироп.
В подходящо тиганче си слагаме маслото и го размекваме на котлона.
Грисът се запържва с маслото, докато придобие златист цвят.
Разбъркваме с дървена лъжица маслото. Щом се размекне, веднага слагаме гриса. Настъргваме си индийско орехче малко за аромат и вкус.
През това време захарта се е разтопила на другият котлон, аз ги правя едновременно, станал е захарният сироп.
Сипваме го на тънка струйка в запържения грис. Сместа се бърка много добре, за да не стане на бучки. Аз лично не я оставям много да се сгъсти.Трябва да стане гладка.
Махаме от котлона сместа с водата, захарта, гриса и индийското орехче, маслото. Още гореща я присипвам в малка йена. Смиламе си орехите.
Поръсваме десерта с канелата равномерно и най–отгоре с орехите след като изстине леко. Като поизстине леко го режем на 6 парчета с помощта на нож. Сервираме в чинии.
Леко топъл е ронлив, мек, топящ се в устата. На мен лично ми харесва по този начин. Като изстине съвсем е по–стегнат.
Да ви е сладко! Наподобява на турската грис халва, но е различна на вкус.
Десертът с грис е готов.
Коментари