Начин на приготвяне
За приготвянето на курабиите е добре продуктите да са със стайна температура.
Пресяваме брашното в голяма купа и правим кладенче. В него изсипваме киселото мляко, което е със стайна температура, смесено със содата и щипка-две мая.
Към сместа постепенно прибавяме при непрекъснато разбиване, ванилиите, кората от 2 лимона и разтопеното масло. Изцеждаме и прибавяме сока от ½ цитрус.
С миксер разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Единия жълтък запазваме за намазване на курабийките.
Накрая прибавяме предварително смлените на брашно лешникови ядки. Сместа изсипваме в кладенчето и замесваме меко и нелепнещо тесто.
Работим върху набрашнен плот.
Ако е необходимо, прибавяме малко от брашното.
Тестото оставяме в купа, покрита със стреч фолио, и оставяме да почине 30-40 минути на топло.
Разточваме го на кора с дебелина около 1 см.
С фигурка на сърчице изрязваме форми и ги подреждаме в тава с хартия за печене.
Разбиваме жълтъка с малко растителна мазнина и намазваме курабиите с помощта на четка. Поръсваме ги с кристална захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
Поставям сладките за Свети Валентин в порцеланов съд, покрита с памучна кърпа.