Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Панирани лимонени калмари

Панирани лимонени калмари

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Панирани лимонени калмари
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
09/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Не знаем какви са плановете ви за днес, но ние ви каним да опитате тези страхотни калмари"

Необходими Продукти

  • калмари - 7 бр. почистени туби
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер - 20 бр. зърна
  • мастика - 1 к.л.
  • оризово брашно - 3 с.л.
  • пшеничено брашно - 4 с.л.
  • бяло вино - 1 с.л. десертно
  • белтъци - 3 бр.
  • вода - 2 с.л.
  • растителна мазнина - 10 с.л.
  • сусамово олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистения морски дар поставяме в тенджера със студена вода. Прибавяме алкохола и зърната черен пипер.

След като водата кипне, калмарите се варят на умерен огън, в продължение на 20 минути.

Прибавяме резени лимон, овкусяваме водата със сол и термичната обработка трае още 10-15 минути. Изваждаме внимателно калмарите и ги поставяме наклонени, за да се отцеди водата им. Те трябва да бъдат полусварени.

Нарязваме ги на шайби, с дебелина приблизително 1.5 мм. Подреждаме ги върху кухненско руло, за да се отцедят и последната капка от течност.

Повярвайте, по време на паниране, ако калмарите не са отцедени, мазнината пръска навсякъде! ! !

През това време приготвяме панировката. Разбитите на сняг белтъци, водата и виното трябва да престоят три дни в хладилник. Те трябва да се прибавят ледено студени.

За тестото пресяваме брашната в подходяща купа. Прибавяме бавно и внимателно течните съставки към брашното и разбиваме енергично.

За да запазим тестото студено, приготвяме самата темпура непосредствено преди пържене на предястието.

Потапяме всяка шайба в панировката, готови за маслената баня.

Трябва да се уверим, че температурата на мазнината е подходяща. Ако не разполагаме с термометър, можем да пробваме с капка от тестото.

Ако капка от панировката остане на повърхността и започне пържене, то сме готови за термичната обработка на калмарите.

Пържим по малко, защото по-голямото количество хапки ще изстуди мазнината и те ще поемат от мазнина.

Ако се образуват трохи от тестото при пържене, трябва да ги отстраним, за да не придадат загорял вкус на мазнината.

Готовите панирани калмари изваждаме с щипка и поставяме в чиния, постлана с кухненска хартия.

Консумираме с изстудено пиво и много лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: