Начин на приготвяне
Почистения морски дар поставяме в тенджера със студена вода. Прибавяме алкохола и зърната черен пипер.
След като водата кипне, калмарите се варят на умерен огън, в продължение на 20 минути.
Прибавяме резени лимон, овкусяваме водата със сол и термичната обработка трае още 10-15 минути. Изваждаме внимателно калмарите и ги поставяме наклонени, за да се отцеди водата им. Те трябва да бъдат полусварени.
Нарязваме ги на шайби, с дебелина приблизително 1.5 мм. Подреждаме ги върху кухненско руло, за да се отцедят и последната капка от течност.
Повярвайте, по време на паниране, ако калмарите не са отцедени, мазнината пръска навсякъде! ! !
През това време приготвяме панировката. Разбитите на сняг белтъци, водата и виното трябва да престоят три дни в хладилник. Те трябва да се прибавят ледено студени.
За тестото пресяваме брашната в подходяща купа. Прибавяме бавно и внимателно течните съставки към брашното и разбиваме енергично.
За да запазим тестото студено, приготвяме самата темпура непосредствено преди пържене на предястието.
Потапяме всяка шайба в панировката, готови за маслената баня.
Трябва да се уверим, че температурата на мазнината е подходяща. Ако не разполагаме с термометър, можем да пробваме с капка от тестото.
Ако капка от панировката остане на повърхността и започне пържене, то сме готови за термичната обработка на калмарите.
Пържим по малко, защото по-голямото количество хапки ще изстуди мазнината и те ще поемат от мазнина.
Ако се образуват трохи от тестото при пържене, трябва да ги отстраним, за да не придадат загорял вкус на мазнината.
Готовите панирани калмари изваждаме с щипка и поставяме в чиния, постлана с кухненска хартия.
Консумираме с изстудено пиво и много лимонов сок.