Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавя се прясното мляко, олиото. После и пресятото брашно с бакпулвер и содата. По желание се отделя 1-2 чаши от сместа и се слага какаото.
Във формата се сипва малко от бялата смес, малко от кафявата, нарязан на малки парченца банан, боровинки и начупения шоколад, отново смес и т.н.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.
Ако формата е силиконова, слага се в метална тавичка за опора и сместа директно се изсипва.
Кексът се пече се в загрята на 180 градуса около 1 час или до суха клечка.
След изпичане Царският кекс се поръсва с ванилена захар и кокосови стърготини по желание.