Начин на приготвяне
Крушите се обелват и нарязват на малки кубчета. След това се поставят върху салфетка, за да се подсушат. Яйцата се разбиват заедно със захарта. Разбиват се до получаването на еднородна смес.
Към яйчената смес се прибавят ванилията и бакпулверът. Разбърква се добре. Брашното се пресява. След това постепенно се прибавя брашното към яйчената смес. Разбива се с миксера до получаването на кексова смес.
Форма за кекс с ринг се намазва с олио и се набрашнява. След това се изсипва кексовата смес и върху нея се редят нарязаните круши.
Шоколадът се реже на малки парчета или се рендосва и след това се поръсва с него върху крушите. Кексът с круши се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се за около 30-40 минути.
Готовността на кекса се проверява с клечка за зъби. Когато по клечката за зъби не остава нищо, кексът е готов. Оставя се да изстине малко и след това се маха рингът и се реже.