Начин на приготвяне
За суджука:
Месото нарязвам на малки парчета и в подходящ съд смесвам с всички подправки, завивам с фолио и оставям да престои на хладно поне 24 часа. На следващия ден смилам месото с месомелачка. Подготвям си свинските черва, като ги измивам и накисвам в хладка вода за 20-30 минути. С машинката за мелене на месо и приставката за пълнене червата пълня със сместа и връзвам пълнените черва през 20-25 см или на желаната дължина. Люлките суджук се закачат да съхнат на хладно и проветриво място.
За кървавицата:
Кървавицата се приготвя от прясно изцедена животинска кръв и различни видове месо. Приготвя се при разфасоването на прасето и в различните краища на страната се приготвя по различен начин. Ние я приготвяме по следния начин: само кипнат бял дроб, нарязан на дребно, кръв от прасето, сланина, малко крехко месо, праз лук, вино, черен и червен пипер, кимион и резене (див копър, подправката е характерна за Пазарджишкия край) се накълцват и омесват добре (при клането на прасето обикновено това се прави вътре в самото вече почистено прасе) и се пълнят дебелите свински черва. Люлките се закачат да съхнат на хладно и проветриво място. Ако времето е топло, ще се развалят.
Филе Елена:
В дълбока кофа правя саламура от едрата сол и водата. Разбърквам до разграждане на солта. Слагам рибицата вътре и притискам отгоре с тежест, за да не изплува на повърхността. Ако водата не покрива изцяло рибицата, добавете още вода и трябва да има още от горе - около 4-5 пръста вода над тежестта. Така престоява 48 часа. Когато преседи необходимото време рибицата, я изваждам, измивам я и я оставям да изсъхне за около час. През това време си подготвям подправките. Върху подходяща повърхност се разбъркват всички изброени подправки. Омесвам ги хубаво заедно. Слагам рибицата върху подправките и я овалвам много хубаво цялата, за да не остане непокрито място по нея. Когато я овалям цялата, я превързвам през средата със здраво въженце или коноп и слагам Филето Елена да съхне на сухо и прохладно място.
Коментари