Начин на приготвяне
Почистваме зелките от горните листа. Запазваме 3-4 листа. Измиваме го и го нарязваме на ивици. Колкото по-ситно е нарязано то, толкова по-бърза ще е ферментацията.
Поставяме го в широк съд и го посоляваме. Размесваме го добре и смачкваме с ръце, не много силно. Оставяме го да престои 2 часа.
Налагаме зелето в буркани, като го притискаме силно с ръце.
Аз използвам 3 литрови буркани или 1.300 л с по-широко гърло.
Отделилият се сок трябва да е 2 пръста под гърлото на буркана.
По повърхността подреждаме по едно зелево листо и правим кръстачка от лозовите клонки, за да остане зелето в сока.
Ако се наложи, доливаме саламурена вода - на 1 литър слагаме 25 г сол.
Затваряме бурканите с капачки и ги оставяме да ферментират около 20 дни.
След два дни разклащаме през ден бурканите.