Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печено пиле с бира и глазирани зеленчуци

Печено пиле с бира и глазирани зеленчуци

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Печено пиле с бира и глазирани зеленчуци
Снимка: Храна за Душата
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Не преглъщайте гладно - ето ви изпитана видео рецепта как да приготвите това уникално вкусно пиле, после ще ни благодарите"

Необходими Продукти

  • За пилето
  • пиле - 1 бр.
  • бира - 330 мл в бутилка
  • масло - 125 г
  • червен пипер - 2 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • За глазираните зеленчуци
  • целина - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • праз - 2 стръка
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • лимони - 1 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • зехтин
  • сол
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Размачкайте маслото в купа, за да се размекне. Добавете червения пипер и чубрицата. Овкусете със сол и черен пипер и объркайте добре. Посолете пилето отвътре. Поставете пресни стръкчета мащерка.

Намажете пилето обилно с овкусеното масло. Разнесе добре по всички части на пилето и втрийте с ръце.

Отворете бирата. Нанижете пилето на бутилката. Натиснете добре. Поставете в тава пилето изправено.

Изпечете на 180 градуса за 45-50 минути, като периодично обливате с маслото.

Нарежете лука на четвъртини. Нарежете морковите, праза, главата и стеблата на целината на едри парчета и задушете в загрят тиган. Добавете наситнения чесън.

Гответе зеленчуците до омекване за 10-15 минути. Добавете меда и посолете. Овкусете с мащерка, кимион и босилек. Изстискайте сока от лимона и оставете зеленчуците да се карамелизират за 5-6 мин.

Гарнирайте печеното пиле с карамелизираните зеленчуци и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

saleene
saleene
Здравейте, Тази рецепта е стара може би колкото бутилката от бира ,
представената от Вас е в ''стил УТИ'' т.е. мажеш , плескаш с каквото има и мяташ във фурната ... и каквото стане в случая едно голямо НИЩО, не забравяйте , че има хора които си купуват пиле веднъж на 2-3 месеца , не не съм от тях , собственник съм на няколко заведения в София и Варна ,
Сега за самата ,,рецепта'' чули сте или видяли нещо ама е многоо далече от истината.
1. НЕ натривайте самото пиле с подправки отвън , единственно мазнина (масло или олио) сол евентулно и малко червен пипер който също може да загори. Подправките се добавят малко преди да се извади от фурната със силиконова четка и се допича за кратко. Иначе всичко ще загори (както е видно и от снимките)
2. Използвайте качественна бира , моят съвет е да е тъмна примерно Гроуш или Гинес, ест. може да е Българска бира примерно Столично BOCK Beer, като използвате част от нея т.е. да има и една чаша за Вас ;) , в бирата могат да се добавят и подправки както и масло или друга мазнина въпрос на вкус, за гарнитура използвайте хубави картофи които могат да се пекат заедно с пилето повярвайте картофки запечени с малко бира и червен пипер са невероятно вкусни.
Толкова от мен и да Ви е вкусно!!!
същото може да се приготви и в тава като използвате само пилешки цели бутчета или друга част от пилето , бялото месо обаче изсъхва и не е особенно вкусно, пак въпрос на вкус ест.
19.12.2018 16:09
1