Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Еклери»Пържени еклери с течен шоколад

Пържени еклери с течен шоколад

Пържени еклери с течен шоколад
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"О, да, готови сме да отидем в Ада за чревоугодничество, но няма да пропуснем да опитаме тези пържени еклери с течен шоколад"

Необходими Продукти

  • вода - 1/2 ч.ч
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 200 г
  • мас - 50 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 4 бр. големи
  • Крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 120 г
  • жълтъци - 5 бр.
  • натурално нишесте - 40 г
  • масло - колкото орех
  • течен шоколад - 3 с.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата, млякото и захарта се слагат на котлона. Щом се затопли се прибавят маста и маслото. Разбърква се до разтопяването им. Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Когато млякото тръгне да ври се маха от огъня и се изсипва цялото брашно.

Връща се на огъня и се бърка с дървена лъжица до получаване на тесто. Оставя се за 10 минути да се охлади. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко яйце се разбърква много хубаво.

В широк съд се загрява повече олио. От сместа се взима по 1/2 с.л. и с помощта на друга лъжица се избутва в горещото олио. Като се запържат еклерите до златисто се обръщат и от другата страна. Аз постоянно намалявах и увиличавах котлона. Изваждат се с решетъчна лъжица в тава или табла върху кухненска хартия.

400 мл от млякото и захарта се слагат на котлона. Бърка се до разтапяне на захарта. Останалите 100 мл мляко се разбъркват с нишестето и жълтъците. Когато млякото със захарта започне да ври, се маха от огъня.

На тънка струя се изсипва сместа с жълтъците през цедка, като се бърка непрекъснато. Котлонът се намалява и сместа се връща на огъня. Бърка се до сгъстяване на крема.

Отстранява се и се добавят шоколадът и маслото. Разбърква се до еднородна смес и разтопяване на маслото. Изчаква се малко да се охлади и се пълнят пържените еклери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: