Начин на приготвяне
Водата, млякото и захарта се слагат на котлона. Щом се затопли се прибавят маста и маслото. Разбърква се до разтопяването им. Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Когато млякото тръгне да ври се маха от огъня и се изсипва цялото брашно.
Връща се на огъня и се бърка с дървена лъжица до получаване на тесто. Оставя се за 10 минути да се охлади. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко яйце се разбърква много хубаво.
В широк съд се загрява повече олио. От сместа се взима по 1/2 с.л. и с помощта на друга лъжица се избутва в горещото олио. Като се запържат еклерите до златисто се обръщат и от другата страна. Аз постоянно намалявах и увиличавах котлона. Изваждат се с решетъчна лъжица в тава или табла върху кухненска хартия.
400 мл от млякото и захарта се слагат на котлона. Бърка се до разтапяне на захарта. Останалите 100 мл мляко се разбъркват с нишестето и жълтъците. Когато млякото със захарта започне да ври, се маха от огъня.
На тънка струя се изсипва сместа с жълтъците през цедка, като се бърка непрекъснато. Котлонът се намалява и сместа се връща на огъня. Бърка се до сгъстяване на крема.
Отстранява се и се добавят шоколадът и маслото. Разбърква се до еднородна смес и разтопяване на маслото. Изчаква се малко да се охлади и се пълнят пържените еклери.