Гръцка студена доматена супа

14/12/2018
"Пресни домати и свежо цедено мляко - супа, която със сигурност искате да опитате "
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 306
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • домати - 1 кгдобре узрели
  • цедено кисело мляко - 200 г
  • вода - 200 мл студена
  • зехтин - 70 мл екстра върджин
  • черен пипер - 2 щипки фино смлян
  • мента - 1 клонка, свежа
  • лимонов сок - 30 мл
  • сол - 2 с.л. равни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете доматите и ги пасирайте или пуснете да се смелят в блендер за 2 минути.

2. Към тях сипете цеденото кисело мляко, студената вода, лимоновия сок, черния пипер, зехтина и само листата от ментовата клонка. Заделете от нея няколко стръкчета за украса.

3. Пуснете отново блендера за 2 минути на максимална скорост или ако използвате пасатор, пасирайте до съвършено гладка и пухкава консистенция. По желание добавете още лимонов сок или сол и пипер, за да нагласите по ваш вкус.

4. Разсипете студената доматена супа в купички, украсете с ментови листа, струйки ароматен зехтин или ако желаете във всяка порция може да сложите допълнително по лъжица цедено мляко.

Поднесете супата веднага или съхранете до 1 ден в хладилник, ако няма да консумирате веднага.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар