Начин на приготвяне
Обелете доматите и ги пасирайте или пуснете да се смелят в блендер за 2 минути.
Към тях сипете цеденото кисело мляко, студената вода, лимоновия сок, черния пипер, зехтина и само листата от ментовата клонка. Заделете от нея няколко стръкчета за украса.
Пуснете отново блендера за 2 минути на максимална скорост или ако използвате пасатор, пасирайте до съвършено гладка и пухкава консистенция. По желание добавете още лимонов сок или сол и пипер, за да нагласите по ваш вкус.
Разсипете студената доматена супа в купички, украсете с ментови листа, струйки ароматен зехтин или ако желаете във всяка порция може да сложите допълнително по лъжица цедено мляко.
Поднесете супата веднага или съхранете до 1 ден в хладилник, ако няма да консумирате веднага.
Добър апетит!