Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава саралия с портокалов сироп

Баклава саралия с портокалов сироп

Баклава саралия с портокалов сироп
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 8
15/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
18
"Не се брои за празник, ако на трапезата няма баклава саралия с портокалов сироп, нали"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 9 листа
  • орехи - 1 купа (ситно начукани)
  • галета - 2 с.л.
  • олио - за поръсване
  • масло - 30 г студено
  • сироп
  • вода - 400 мл
  • захар - 250 г
  • мед - 2 с.л.
  • портокалова кора - 1 бр.
  • портокалов сок - 2 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се от предния ден сиропът, като се смесват водата със захарта, кора и сок от портокал, ванилия и сок от лимон. Вари се около 5 минути, кората се изважда и оставяме една нощ да се охлади.

В купа се начукват ситно орехите и смесваме с галета.

Взема се една кора, поръсваме с олио половината и с другата половина се прегъва на две. Поръсва се с орехова смес и с тънка пръчка се навива на руло.

Двата края се събират, да се набере към средата и изваждаме пръчката. Нареждат се тавичка, отгоре се поливат с малко олио и парченца нарязано масло.

Печем баклавата загрята фурна на 180 градуса до зачеряване. Изважда се и с черпак се заливат баклавичките.

Оставят се за 2-3 часа да попие сиропът, после се прехвърлят в поднос, заливаме с останалия сироп и поръсваме с кокосови стърготини. Страхотна баклава саралия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: