Начин на приготвяне
Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Прехвърлете белтъците в купа и добавете щипка сол. Разбийте на сняг, като добавите поетапно половината от захарта.
Добавете останалата захар към жълтъците и разбийте, докато сместа стане светла и пухкава. Обединете двете смеси внимателно като обърквате с шпатула, за да запизите въздушността на белтъците.
Смесете пшеничния грис с брашното и започнете да добавяте с разбъркване към яйчената смес. Разбъркайте добре, докато брашното се поеме напълно от яйцата. Настържете портокалова кора и разбъркайте финално. Прехвърлете сместа в правоъгълна тавичка и изпечете реването на 180°C за половин час.
Междувременно пригответе захарния сироп. Смесете захарта и водата в съд на котлона. Добавете сока на портокала и оставете сместа да заври и да се редуцира на гъст сироп.
По желание настържете и кората на плода в сиропа. На финала добавете чаена лъжичка ванилов екстракт за допълнителен аромат.
Охладете блата за реването напълно, нарежете го на парчета и залейте с горещия портокалов сироп.
Оставете портокаловото реване за няколко часа сиропът да се абсорбира и сервирайте.