Начин на приготвяне
Този сироп е резултат от рециклиране. Просто този път не изхвърлих обелките, които белих 50 минути, когато правих сок.
В дълбока тенджера се покриват корите с три литра гореща вода и се оставят настрани за 1/2 час.
На котлон в друг съд, в два литра вода се изсипва 1 кг захар. Бърка се докато се разтопи захарта. Изсипва се другият килограм захар и се бърка до разтопяването му. Когато се разтопи цялата захар, добавяна постепенно по този начин, се оттегля от огъня.
Голямата тенджера с корите се слага на печката да заври. Излива се горещият сироп в нея, разбърква се, дърпа се от котлона и се оставя два часа да престои.
След изтичане на времето, се изчаква да кипне отново и се прецежда, като върху съда, в който ще се прелива всичко, се слага широка марля. Аз използвах цедилото за сирене. Като се излее всичко се хващат краищата на цедилото/марлята заедно, притиска се надолу към портокаловите кори и се отцеждат добре.
Докато е горещ сиропът се налива в шишета с широко гърло.
Получават се около пет бутилки, а сиропът се разрежда една част към две части вода...по-добре газирана.
Предложение за декорация: навлажнете ръбчето на чашата, в която ще сервирате /най-добре с парче лимон/ и я обърнете върху натрошена на салфетка мента. Чак тогава налейте.
Листенцата мента ще полепнат по чашата и ще будят обонянието при всяка глътка напитка.