Начин на приготвяне
Сироп:
В тенджера се изсипва захарта, водата, глюкозата, пръчката канела, розичките карамфил и изрязаната тънко лимонова кора (със зеленчукобелачката е най-удобно). Поставя се на умерен котлон при разбъркване, докато захарта се разтвори. Щом кипне, се сваля от котлона и се прибавя лимоновият сок, разбърква се и се оставя на хладно напълно да се охлади.
За баклавата:
Фурна - 160°C. Голяма тава, примерно тавата от фурната, много добре намаслена, с разтопено масло посредством четка.
На слаб котлон се разтопява маслото и се оставя да се охлади.
В блендер/кухненски робот се смилат ядките, канелата на прах и кардамоновите зърна. Не трябва да става на паста, но и не трябва да са прекалено едри, за да не разкъсат корите.
Отварят се корите.
Върху работна повърхност се поставя една кора. Не се маже с четка с маслото, а се поръсва, покапва масло върху корите, защото когато се намазват корите, те се залепят една за друга, а когато се покапват, между тях има въздух, а това е важно, за да се получи хрупкава кора.
Покрива се с още една кора, която също се покапва с масло и се разхвърлят ядки из цялата повърхност, около шепа - две.
Ядките трябва да стигнат за цялото количество кори. По средата на корите се поставят две тънки гладки пръчки, които в средата не се доближават имат малко разстояние една от друга, около сантиметър. Хваща се долната част на корите и се прехвърлят върху пръчките към горната част на корите, да се прихлупят корите през средата.
Започва да се завива руло. След като е готово, корите се притискат към средата като хармоника и се изваждат пръчките над тавата за печене. Първата кора е готова. По този начин следват и другите кори, като се подреждат една до друга в редица, да се изпълни цялата тава.
Останалото масло, сега вече с четка, се намазва всяко руло - хармоника. Разрязват се на дължина по избор.
Пече се в затоплена фурна на 160 градуса за около 60 до 80 минути. При моята баклава саралия печенето беше точно 60 минути, до хубаво златисто.
Готовата изпечена баклава се изважда от фурната и веднага се залива със сироп. Може да се ползва голям черпак и при изливането на сиропа - баклавата трябва да изсъска от разликата горещина и студен сироп. Поръсва се с натрошен шамфъстък.
Оставя се Saragli Thessaloniki на стайна температура да се охлади напълно и след 1 час е готова за сервиране.
.............
За гладка пръчка съм използвала долната част, тънката, от дървена закачалка, това е само като съвет.