Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете водата, с разтворена в нея захарта и леко затоплена до телесна температура.
В кладенчето при водата натрошете маята, раззмесете леко с пръсти, за да се разтвори и покрийте съда с кърпа за 5-10 минути.
Загрейте зехтина на умерен огън, трябва да е горещ, но не да достига до степен да започва да пуши. Сипете го отстрани при брашното, не вътре в кладенчето с шупналата мая.
С пръсти замесете компактно тесто и щом започне да се отделя от стените на съда го прехвърлете на набрашнен плот и доомесете докато спре да лепне и стане еластично. Към края на процеса прибавете и солта - малко по малко.
Оформете на топка и приберете в купата, която предварително сте намаслили. Покрийте и оставете да бухне за 20 минути в предварително загрята на 45 градуса фурна.
Това тесто ще втаса много бързо, поради горещата мазнина, която прибавяме и също така поради слагането на солта на по-късен етап.
Използвайте тестото за направата на любимите си пици с плънка по ваш вкус!
Добър апетит!