Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Гръцка баклава

Гръцка баклава

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Гръцка баклава
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Ех, тази гръцка баклава, още дълго ще я сънуваме, вярваме, че и на вас ще се услади толкова много"

Необходими Продукти

  • Сироп
  • захар кристал - 600 г
  • вода - 400 мл
  • глюкоза - 60 г ( при липса на такава може да се замени с мед )
  • канела - 1 бр. пръчка
  • карамфил - 5 бр. розички
  • портокали - 1 бр. нарязан на четвъртини
  • Баклава
  • кори - 500 г фини
  • масло - 400 г разтопено
  • канела - 1/2 с.л.
  • карамфил - 1/4 ч.л. смлян
  • орехи - 200 г. смлени на по - едри парчета
  • бадеми - 200 г смлени на по - едри парчета
  • галета - 50 г.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера се изсипват захарта, водата, глюкозата, канелата, розичките карамфил и нарязан портокал заедно с кората, като портокалът много добре го измих под течаща гореща вода с четка, въпреки че беше БИО.

Поставя се на силен котлон да заври и след това се намалява температурата, и се оставя да къкри за около 8/10 мин. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно заедно с подправките. Преди да се залее баклавата, подправките се отстраняват.

В кухненски робот се смилат на 2/3 пулсации ядките, канелата и галета. Ядките трябва да останат на по-големи парчета.

Тава с размер 35/25 см много добре се намаслява дъното и стените ѝ с разтопено масло. Отварят се корите. Отделят се 4 кори настрана, завиват се във фолио, за да не съхнат, те ще са необходими за завършване на баклавата.

Поставя се една кора, така че за е застъпила половината от дъното на тавата и част от листата да излизат извън тавата. Застъпва се с още една кора, която покрива окончателно дъното и също да има кори извън тавата (ще покажа в галерията от снимки за по-добро изясняване).

С лъжица се покапва от разтопеното масло, не се пести маслото. Отгоре се поставят още две кори по същия начин, също всяка се намаслява с масло. Поръсва се с ядките и следват нови две кори, като след всяка се намаслява с масло и също излизат извън тавата.

От тук нататък се намасляват следващите с масло и се посипва от плънката. След като завърши, тази част от корите се прибират навътре, прихлупват се, и се намасляват с масло. Отгоре започва реденето на онези 4 бр. кори отделени, като се подреждат, на кора-масло, кора-масло, докато свършат. От маслото ще остане малко повече от кафяна чашка, оставя се настрана.

Готово подредената баклава се оставя на студено за 20-30 мин. След като добре е замръзнала, се нарязва на ромбове или квадрати, като не се нарязва напълно до основата, а най-вече горните ѝ кори. Така разрязана се залива с останалото горещо разтопено масло.

Пече се на 155-160 градуса. Изпичането на баклавата е бавно за около 50-60 мин. или до хубав кафеникав загар.

Горещата гръцка баклава се залива със студен захарен сироп и след това се разрязва с нож до дъно. Оставя се на стайна температура, без да се покрива до пълното ѝ охлаждане. Съхранява се на студено и има дълг срок на годност до 3 месеца.

Баклавата има много точни пропорции, които съм спазила напълно. Сиропът е съвсем достатъчен, въпреки че в началото ми се видя, че е недостатъчен.

Сервират се по 2 малки парчета от баклавата.

Източник: Chef Akis Petretzikis

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка: