Начин на приготвяне
С помощта на чопър мелите орехите заедно с бисквитите, но не на прах, ами като оставяте да има и малки парченца от тях.
Разтопете маслото и го оставете за няколко минути настрани. След което започвате да редите баклавата. Пригответе си подходяща тавичка и намаслете дъното ѝ.
Всеки лист мажете с малко разтопено масло, а когато наредбите половината от корите, сложете половината пълнеж от орехите и бисквитите.
Наредете следващите кори, като мажете всеки лист с масло, сложете останалия пълнеж и отгоре сложете последния лист-два.
Нарежете баклавата и я печете на 160 °C с вентилатор на средна решетка във фурната.
Оставете я да изстине напълно.
Започнете приготвянето на сиропа, като за целта ще ви е необходима малка касерола.
Налейте водата и я сложете на котлона.
Добавете еритритола, ванилиите и лимоновата кора. По желание може да добавите канела към сиропа.
Заливате вече изстиналата баклава със сиропа и я оставяте да попие.
Най-сочна и вкусна ще е баклавата с еритритол, ако преседи една нощ. Да ви е сладко!