Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с плънка

Баклава с плънка

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Баклава с плънка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Знаете ли какво е по-вкусно от едно парче баклава? Точно така, две парчета баклава при това с плънка!"

Необходими Продукти

  • кори - 500 г фини
  • яйца - 4 броя
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 броя
  • брашно - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • канела - 2 ч.л.
  • орехи - към 2 ч.ч. смлени
  • масло - 125 г
  • грис - 1/2 ч.ч.
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 - 4 ч.ч.
  • ванилия - 1 брой
  • лимони - настъргана кора, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта, ванилията и киселото мляко. Добавете брашното с разбърканите в него предварително канела и ванилията. Хубаво разбъркайте и сипете орехите.

Намазнете тава и започнете да редувате корите с малко грис и така, докато наредите 1/2 от корите. Отгоре полейте от яйчната смес и разпределете останалите кори, пак с по малко грис между тях.

С остър нож нарежете накрая баклавата на ромбове или квадрати. Полейте отгоре разтопеното масло.

Сложете да се пече в загрята на около 180-190 градуса фурна до готовност.

Сиропирайте вече изстиналата баклава с горещия сироп, приготвен от захарта и водата, лимоновата кора и ванилията, кипнали върху котлона.

Оставете баклавата с плънка да престои за 1 денонощие или нощ, преди да поднесете.

Баклавата с плънка е много сочна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
511
48
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

селман
селман
супер баклава
15.11.2014 13:45
1
Поли
Поли
корите с тестото между тях - как се реже?Ако не се среже предварително,а след като е опечена?
23.12.2013 12:27
8
5
Симона
Симона
Страхотна баклава!!!!Браво! :)
30.12.2012 13:38
5
1