Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата със захарта. Добавяме олиото и продължаваме да разбиваме. След това добавяме брашното и пак разбиваме с миксера, след това орехите и разбиваме. Накрая слагаме ванилията и бакпулвера и разбиваме до получаване на хомогенна смес.
След това си подготвяме корите. Вадим по две от тях и намазваме с готовата смес. Навиваме ги по дължина или ширина в зависимост каква тавичка ще ползваме. Предварително сме си намазали тавичката с олио. Правим така докато свърши сместа. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна. Печем до получаване на златист загар на корите.
За сиропа ни е необходима тенджера. В нея слагаме водата и захарта. Слагаме на котлона да заври и да се разтопи захарта.
Важно е да кажа че за заливането едното трябва да е топло, а другото студено. Например аз оставям баклавата да истине.
След заливането оставяме гръцката баклава да се напои поне едно денонощие.