Начин на приготвяне
Първо запечете ядките. Това може да стане, като се завъртят на два пъти по 1-2 минути в микровълновата печка на 850 W, като се разбъркат два пъти.
Пуснете бисквитите да се смелят в блендер или през орехорезачката. Сипете ги в подходяща широка купа. Смелете и запечените ядки и ги прибавете към трохите от бисквити. Добавете маслото, разтопено почти до течно. Разбъркайте всичко добре.
Застелете с готварска хартия тортена форма с падащо дъно - 26 см, като изправите краищата на хартията и около стената.
Сипете бисквитената смес в тавичката и я разстелете, като притискате с лъжица. Изтеглете от сместа от дъното към периферията, така че странично да се издигне като бордюр по стената на тавичката. Оставете да стегне в хладилника.
През това време направете крема.
В чашка с малко студена вода сипете желатина и го оставете да набъбне за 10-на минути.
Разбийте охладената сладкарска сметана с миксер до остри връхчета. Прибавете захарта и доразбийте до гъст крем. Разбъркайте заквасената сметана с лъжица и я прибавете при сладкарската, ванилията, лимоновите стърготини и накрая сиренето маскарпоне. Разбъркайте всичко добре.
Втечнете желатина на водна баня и го излейте на тънка струйка в крема.
Получения крем загладете с лъжица в тортената форма върху бисквитения блат и отново оставете в хладилника.
През това време направете Ганаш. Сипете предвидената сметана в малък съд и оставете на огъня да загрее. Отдръпнете от и прибавете начупения шоколад. След като престои малко, разбъркайте до пълното разтопяване на шоколада. Ще се получи гладка течност. Покрийте с найлоново фолио и изчакайте да се поохлади.
С този шоколадов крем залейте сладкиша, както си е в тавата. Разстелете равномерно върху сметановия крем.
След като стегне добре, направете желаната коледна украса. Предлагам една много лесна украса, която бързо се приготвя.
Намокрете леко дребни елхови клончета, като прокарате по тях пръстите си, потопени в белтък. Натиснете ги в кокосови стърготини, които ще полепнат по клонката и ще наподобят на сняг.
Забодете клонките върху ганаша и поръсете наоколо с кокос. Потопете в белтъка зърна от нар и захарни снежинки и тук-там залепете по клонките.
Няколко кръгли бонбони, подходящи са Линдор с гладка повърхност позлатете, като прокарате по тях със суха четка за рисуване прахова сладкарска боичка със седефен блясък.