Начин на приготвяне
За платката, яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват с 2/3 от захарта, а жълтъците с останалата. Към жълтъците се прибавя млякото, портокаловата кора, екстрактът или ром и ванилията.
Малко от белтъците, пресятите брашно, грис и нишесте, разбърква се.
Прибавят останалите белтъци, като се разбърква отдолу нагоре до пухкава смес.
Изсипва се в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята на 180 градуса около 20-25 минути.
След това блатът се изрязва според купичките, в които ще се приготвя десертът, а именно - овални купички.
За сиропа захарта, глюкозата и водата се кипват за около 5 минути. Отстранява се от котлона и се охлажда.
За пудинга жълтъците, нишестето и малко от млякото се разбиват добре. Останалото мляко се кипва и на тънка струйка се прибавя жълтъчната смес, разбърква се до сгъстяване, прибавя се ванилията. Охлажда се и се прибавя разбитата сметана, до получаване на пухкав ванилов крем. Охлажда се леко.
Сглобяване:
В овалната купичка се поставя стреч фолио, за да може после да се извади лесно. Слага се от пудинга, отгоре платка така се прави до изчерпване на крема и платките.
После се сиропира поетапно на няколко пъти. Покрива се с фолио и се прибира в хладилник за 12 часа. След това се обръща в поднос.
За глазурата шоколадите се разтопяват. В черния /млечния/ се прибавя лъжичка олио за блясък и се разбърква добре.
В белия не се прибавя нищо, поставя се в корнет, направен от хартия за печене. Изрязва връхчето малко, за да се получи тънка линия при рисуването.
Върху всеки десерт се излива тъмният шоколад, а с белия се рисуват линии.
Готовите купички гръцки коледен сладкиш с пудинг се прибират в хладилник, покрити.