Начин на приготвяне
Сваряваме лозовите листа за около 10-15 минути в малка тенджерка, докато омекнат. Дръпваме от котлона и заемаме с приготвянето пълнежа им.
В друга тенджерка сипваме – 2 ч.ч. вода и след като заври, добавяме солта и шарлана. Сипваме добре измития ориз и разбъркваме. След малко добавяме наситно нарязания лук, наситнената червена чушка и рендосаните моркови и бяла ряпа.
С чести рабърквания варим още 5 минутки, а после започваме да овкусяваме с подправките: чубрицата, червения и черния пипер, кимиона, кърито, магданоза и пресния лук. Дръпваме от котлона, когато оризът е наполовина готов.
В едно лозово листо слагаме около 1 ч.л. от сместа и завиваме спираловидно, като се стараем всички лозови сарми да са добре завити отвсякъде.
В тенджера сипваме около 2-3 пръста вода, поставяме отгоре ветрило за готвене на пара и внимателно подреждаме сармите. Готвим ги на пара около половин час, до пълна готовност!
Любимите сармички на големи и мънички! Неизменна част от семейната уютна празнична трапеза на Бъдни вечер и Нова година!