Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита за Нова година

Пита за Нова година

Пита за Нова година
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
29/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Традицията повелява трапезата за Нова година да е богата, за да е богата и цялата следваща година"

Необходими Продукти

  • мая - 30 г свежа
  • прясно мляко - 400 мл
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • сусам - за поръсване
  • маково семе
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята със 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Пресява се брашното в купа, сипва се бухналата мая, добавя се останалото прясно мляко, олиото, захарта, солта и яйцата, като се отделя един жълтък за намазване. С вилица се загребва от брашното, докато стане топка тесто.

Меси се 5 минути и се покрива с фолио, за да втаса за 40 минути. Готовото тесто се разделя на две топчета. Първото се разточва на кръгла кора с размера на тавата в която ще печем и се поставя върху хартия за печене. Второто се оформя на 8 еднакви топчета, които се нареждат по периферията на основата.

С нож се срязва средата на основата на 8 триъгълни парчета, всяко връхче се обръща върху топчето тесто, а в средата поставяме чашка, за да се оформи отворът. След 15 минути се намазва с разбит жълтък с 2 с.л. прясно мляко и поръсваме със сусам и маково семе.

Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути до хубав загар. Изважда се, намазваме с масло и поднасяме .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: