Начин на приготвяне
Лозови сарми за Бъдни вечер - постно и вкусно!
Лозовите листа се изваждат от буркана и се оставят да се отцедят.
Оризът се извива много добре до бистра вода.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Морковите се обелват, извита и нарязват на кубчета.
Доматите се измиват, почистват от корените и се нарязват на кубчета.
Лукът и морковите се запържва в олио в уог-тиган на средна степен за 10 мин.
След което се запържат се прибавя измитият ориз и се запържва за 5 мин., след което се прибавят доматите и 300 мл. топла вода.
Сместа се разбърква много добре и се задушава докато оризът поеме водата, след което се прибавя джодженът, червеният пипер и солта.
Разбърква се много добре и сваля от котлона.
Оставя се да изстине.
Във всяко лозово листо се слага от плънката и се завива лозова сарма.
На дъното на тенджерата се нареждат лозови листа, върху които се се слагат завитите сарми.
Най-отгоре се слага чиния, обърната с дъното нагоре.
Прибавя се вода, която да покрие чинията.
Вари се 15 мин. след завиране на среден огън. Получават се много вкусни постни сарми.