Начин на приготвяне
В касерола със сгорещена растителна мазнина поставяме ситно нарязания праз лук да се задушава.
Прибавяме малко сол на вкус, за да го дехидратира и омекне по-бързо, и намалим термичната му обработка.
Оризът е накиснат за 30 минути в хладка вода. Манатарките накисваме също в 1 ч.ч. хладка вода, която запазваме.
Консервираните и горски гъби нарязваме на ситно и добавяме към задушения праз.
Прибавяме измития и отцеден от водата ориз. Намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.
Натрошаваме сухата пиперка и отново разбъркваме сместа.
За любителите на пикантния вкус е добре да прибавите и люта чушка.
Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон. Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме от течността.
Към него прибавяме ароматните подправки - черен и червен пипер и кимиона.
Накрая прибавяме и консервиран боб, като разполовяваме зърната.
Плънката ни е готова и след като се охлади, е време да завием сармите.
Отделяме листата на зелката за готвене, като отстраняваме твърдата им листна жилка.
Подреждаме си ги в чиния и ако са много големи, ги режем наполовина.
Във всяко листо поставяме по лъжица от сместа и завиваме на стегнато руло.
На дъното на тенджерата, в която ще варим постните сарми, поставяме плоска чиния с диаметъра на дъното ѝ.
Подреждаме върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния, да не изплуват.
Заливаме ги с 1 ч.ч. от горещия зеленчуков бульон и 1 ч.ч. от водата от манатарките.
Доливаме растителна мазнина и пускаме стръкчетата рогата мерудия /сминдух/.
Щом бульонът заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри.
Нашите зелеви сарми с манатарки за Бъдни вечер са готови за около 35-40 минути.
Поднасяме топли, гарнирани със салата от чери домати и червен фасул.
Поръсваме с лютив пипер.