Еклери с лимонов крем

Еклери с лимонов крем
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 4
02/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
30
"Казват, че човек най-много съжалява за еклерите, които не е опитал, защото е бил на диета, затова не правете тази грешка, а още днес пригответе еклери с лимонов крем"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 120 г
  • вода - 120 мл
  • краве масло - 100 г
  • брашно - 150 г
  • захар - 2 ч.л
  • сол - щипка
  • за пълнежа
  • сметана - 100 мл
  • за лимоновия крем
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 50 г
  • царевично нишесте - 25 г
  • краве масло - бучка
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимони - кората от 1
  • за заливката
  • лимонов сок - 75 мл пресен
  • захар - 75 г
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола сложете водата, прясното мляко, кравето масло, солта и захарта. Изчакайте да заври. Дръпнете и сложете брашното. Бъркайте с дървена лъжица, докато получите гладко тесто. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да бъркате до пълното им усвояване. Много важно е да не ги слагате на веднъж!

Прехвърлете готовата смес в шприц. Застелете тавичката на фурната с хартия за печене и шприцовайте еклерите на разстояние. Загрейте фурната на 200 градуса и печете 10 минути, а след това намалете на 180 и изчакайте още 10 минути.

Извадете еклерите и оставете да изстинат напълно.

Направете крема за еклери. Сложете в касерола половината мляко и захарта на котлона. Изчакайте да загрее и разтопи захарта.

В друга купа сложете жълтъците, останалото мляко и царевичното нишесте. Разбъркайте с кухненска тел, като внимавате да няма бучки. Налейте на тънка струйка топлото мляко при жълтъците, като не спирате да бъркате.

Сложете една ванилия и кората на лимона. Върнете на котлона и изчакайте да се сгъсти. Добавете бучката масло.

Прехвърлете крема в купа, завийте в стреч фолио, като фолиото допира повърхността, на крема и оставете да изстине.

Разбийте сметаната с миксер. Смесете я с помощта на силиконова шпатула с лимоновия крем. Разбъркайте внимателно. Прехвърлете в шприц.

Разрежете еклерите през средата и ги напълнете с готовия крем.

В малка касеролка сложете сока от лимон, захарта и кората от лимон.

Варете пет минути или докато се сгъсти.

Подредете еклерите в чиния, а отгоре ги поръсете с лимоновата редукция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: