Начин на приготвяне
В касерола сложете водата, прясното мляко, кравето масло, солта и захарта. Изчакайте да заври. Дръпнете и сложете брашното. Бъркайте с дървена лъжица, докато получите гладко тесто. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да бъркате до пълното им усвояване. Много важно е да не ги слагате на веднъж!
Прехвърлете готовата смес в шприц. Застелете тавичката на фурната с хартия за печене и шприцовайте еклерите на разстояние. Загрейте фурната на 200 градуса и печете 10 минути, а след това намалете на 180 и изчакайте още 10 минути.
Извадете еклерите и оставете да изстинат напълно.
Направете крема за еклери. Сложете в касерола половината мляко и захарта на котлона. Изчакайте да загрее и разтопи захарта.
В друга купа сложете жълтъците, останалото мляко и царевичното нишесте. Разбъркайте с кухненска тел, като внимавате да няма бучки. Налейте на тънка струйка топлото мляко при жълтъците, като не спирате да бъркате.
Сложете една ванилия и кората на лимона. Върнете на котлона и изчакайте да се сгъсти. Добавете бучката масло.
Прехвърлете крема в купа, завийте в стреч фолио, като фолиото допира повърхността, на крема и оставете да изстине.
Разбийте сметаната с миксер. Смесете я с помощта на силиконова шпатула с лимоновия крем. Разбъркайте внимателно. Прехвърлете в шприц.
Разрежете еклерите през средата и ги напълнете с готовия крем.
В малка касеролка сложете сока от лимон, захарта и кората от лимон.
Варете пет минути или докато се сгъсти.
Подредете еклерите в чиния, а отгоре ги поръсете с лимоновата редукция.