Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Лесни кифлички със суха мая

Лесни кифлички със суха мая

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Лесни кифлички със суха мая
Снимка: Анонимен
6 / 10
02/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
32
"С удивление ще наблюдавате как изпод ръцете ви излизат сочни, пухкави и много ароматни кифлички, омесени с цялата ви любов"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 1 пакет суха (7 г)
  • олио - 150 мл
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 100 г
  • лимонова кора - кората на 1 лимон
  • за пълнеж
  • локум
  • шоколад
  • мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете половината прясно мляко и разтворете в него маята, 1 ч.л. от захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставете за 10 минути да се активира маята.

В друг съд разбийте 1 яйце и белтъка от второто (жълтъка заделете за намазване на кифличките). Прибавете останалата захар и отново разбъркайте. След това добавете олиото и настърганата кора на един лимон. Накрая добавете втасалата мая.

Започнете да прибавяте по малко от брашното и замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете за час, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на 4 части и всяка разточете на кръг. Разрежете на 8 триъгълника. Поставете по парче локум, течен шоколад или мармалад и навийте на кифличка.

Подредете ги в две тави, застлани с хартия за печене, и оставете отново да втасат. Може и във фурната на 50 градуса.

Разбийте заделения жълтък с 1 с.л. вода и намажете кифличките с четка, след което ги поръсете със захар.

Сложете да се пекат в загряна фурна на 180 градуса за около 20 минути, докато порозовеят.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотни станаха кифличките ?
29.12.2023 11:57
Анонимен
Анонимен
Много хубаво тесто става и кифличките са много меки.
19.03.2022 13:08
Ruska Krasimirova
Ruska Krasimirova
А къде се добавя останалото мляко?
15.05.2021 18:46
1
2
Покажи всички подкоментари
Pavlina
Pavlina
Тестото става много меко, пухкаво и вкусно. Направих ги с вода и сигурно половината олио (не измерих) и все пак станаха невероятни.
23.02.2019 18:45
2