Начин на приготвяне
Загрейте част от прясното мляко и разтворете маята заедно със захарта.
Разбийте яйца, прибавете киселото със содата и прясното мляко, добавете и шупналата мая.
Сложете солта и прибавяйте на части брашното при непрекъснато бъркане.
Трябва да се получи много гъсто кексово тесто.
В дълбок съд за пържене налейте достатъчно олио, което да покрива поничките.
С помощта на уред за понички сипвайте от тестото за понички в силно загрятата мазнина.
След като поничките придобият златист цвяг, обърнете и изпържете от другата страна.
Работете така до изчерпване на тестото.
Отцедете готовите понички върху домакинска хартия от излишната мазнина.
Разтопете течния шоколад на водна баня, добавете и 1-2 с.л. олио.
Глазирайте поничките и поръсете с цветни конфети.