Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Понички с ягодов конфитюр и шоколадова глазура

Понички с ягодов конфитюр и шоколадова глазура

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Понички с ягодов конфитюр и шоколадова глазура
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 4
05/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
25
"Това не са какви да е понички, а истинско произведение на сладкарското изкуство, което ей сега ще оценим подобаващо"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 7 г суха (или 20 г прясна)
  • заквасена сметана - 200 г
  • ванилова захар - 2 с.л.
  • прясно мляко - 150 г
  • масло - 70 г краве разтопено
  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
  • олио - 1 л.
  • За плънка
  • конфитюр - ягодов или по желание
  • За украса
  • бял шоколад - 50 - 100 г
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете тестото за поничките, като разтворите маята и ваниловата захар в леко затопленото мляко.

Оставете на топло да втаса за около 15 мин. Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче.

Отделете малко от брашното и добавете при нужда след замесването на тестото. Изсипете в него втасалата мая, разбитото предварително яйце, заквасената сметана и маслото. Замесете меко тесто.

Добавете от отделеното брашно, ако има нужда. Сложете тестото в купа и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло да втаса докато удвои обема си.

При готовност разточете тестото с дебелина около 2 см. върху набрашнена повърхност. Изрежете с кръгла форма понички. Оставете ги да втасат, докато направите понички от цялото тесто.

Загрейте олиото на умерен огън и изпържете поничките от двете страни до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия.

Напълнете ги с конфитюр по избор и ги украсете с разтопения бял шоколад и пудра захар.

Поничките с ягодов конфитюр и шоколадова глазура са много вкусни!

Адаптирано от evatoneva.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: